Tina Fey utan humor

2009-06-17 15:07 by johabbed

Det är inte bara i Sverige nyhetsfolket bryr sig om löjlig skit. Under New York-vistelsen var två nyheter stora. Dels att en 88-årig nazist skjutit en svart snubbe på ett Förintelse-museum (antagligen för att fira att han var just 88, naziåldern framför alla naziåldrar). Men framför allt den här jävla Letterman vs Palin-konflikten.

Sarah Palin intervjuas i en av dom stora nyhetskanalernas morgonsändning, och efter en eller två pliktskyldiga frågor om republikanernas framtid säger reportern “Now, we’ll have to touch on this matter of David Letterman…”, varpå Palin svarar “Do we really?” och sedan påbörjar en tiominuters jävla idiotisvada om frågan hon egentligen inte vill prata om.

Skämtet i originalform, om nån missat det, gick som följer:

“One awkward moment for Sarah Palin at the Yankee game. During the seventh inning, her daughter was knocked up by Alex Rodriguez!”  

Tydligen skämtar David Letterman här om våldtäkt av minderåriga. Tydligen är det skämt av David Letterman som gör att unga kvinnor i USA mår dåligt. Tydligen gör David Lettermans skämt det acceptabelt att gamla gubbar ligger med fjortonåriga tjejer. Tydligen är David Letterman djävulen själv.

Skämtet handlar inte om att vuxna män har sex med minderåriga flickor. Skämtet baseras på den enkla sanningen att Sarah Palins döttrar – åtminstone den 18-åriga Bristol - knullar runt och blir gravida medan de själva och deras mor predikar om avhållsamhet.

Mitt i Sarah Palins indignation om att det överhuvudtaget skojades kring hennes dotter i samband med äldre män bjöd Letterman-folket in Palin till showen. Hon tackade nej via sitt pressfolk, med följande intelligenta och logiska pressmeddelande: 

“The Palins have no intention of providing a rating’s boost for David Letterman by appearing on his show. Plus, it would be wise to keep Willow away from David Letterman.”

 Är inte det ett försök till humor där dottern återigen sammankopplas med äldre män? Dessutom mer insinuant och snuskigt än originalskämtet. Uppenbarligen är Palin och hennes folk, som det heter på engelska, fucking nuts. Eller som det heter på svenska: Jävla nötter.

I alla fall, följetongen fortsatte med diskussioner om ämnet i varenda nyhetsprogram som sändes under de morgontimmar innan vi orkade gå och käka frukost. Och till slut bad Dave om ursäkt, enligt Palinsk logik, till en nation av unga kvinnor vars självkänsla krossats av ett skämt.

Way to undvika politiska diskussioner och bara maximera din exponering, mormor Palin.

Sån här uppmärksamhet är till största delen bara bra för ett program som Late Night , så länge de kan köra sin grej ostört och ha distans till rabaldret. Men bara det att Dave pressats till en ursäkt och lobbygrupperna försöker sabba ännu mer påminner återigen om vilken makt rena idioter får om de bara grupperar sig och ges utrymme till mediedrev.

Vi kör en gammal favorit från Weekend Update i SNL, från några veckor efter det att Sarah Palin nyligen outats som framtida mormor.

“According to expense reports, Sarah Palin charged the state of Alaska over $21,000 dollars for her children to travel with her on official business. In fairness to Governor Palin, when she leaves them home alone they get pregnant.”

Zing! Hoppas bara inte SNL måste be om ursäkt i efterhand. Och hoppas verkligen inte Sarah Palin gör en cameo i programmet några veckor senare när valdagen närmar sig.

/johabbed

Tags: , , , , ,

Leave a Reply