Allt raskrig på ett bräde

2009-09-06 13:04 by johabbed

Schack känns lite förlegat.

Det hela är som bekant ett raskrig. Vita mot svarta.

Detta var under hundratals år väldigt passande med tanke på världspolitiken. Även om det hade varit mer rättvisande för det koloniala samhället om de vita pjäserna bestod av mycket fler springare, medan svart hade fått nöja sig med lättslaktade bönder och en stackars kung som mest bara kunde titta på medan hans folk utrotades.

Men vita mot svarta stämde i alla fall. Idag ser det annorlunda ut. För att matcha dagens krigsföring bör schacket därför göras om i två olika varianter.

Variant 1: Svart mot svart.

För att detta spel äntligen ska bli populärt i Afrika. Svart mot svart leder förstås till en väldig röra, där det till slut blir så att alla dödar alla och ingen vinner något alls. Verklighetstroget.

Variant 2: Vitt mot ljusbrunt.

Anpassat till västvärlden, främst kanske USA. Här ska förstås de vita pjäserna vara vida överlägsna. Men för att ge de ljusbruna lite hopp så får vitt starta spelet utan sina två torn.

Sedan finns det något som heter Kinaschack. Det är en väldigt konstig benämning på detta sällskapsspel, som består av färggranna pjäser på en spelplan i form av en Davidsstjärna. 

Nu är kanske Israel-Fia-med-knuff en klumpig formulering, men i vilket fall har spelet varken med Kina eller schack att göra.

Således föreslår jag ett nytt Kinaschack, som verkligen är värt namnet. Det är baserat på vanligt schack, men istället för kung och dam har man en kejsare, eller om man vill vara riktigt modern en partiordförande. Och så har man en miljard bönder.

Jag ska inte säga vilken färg pjäserna skulle ha. Att påstå att de borde vara gula vore bara rasistiskt.

/johabbed

Tags: , , , , , ,

One Response to “Allt raskrig på ett bräde”

Leave a Reply