DÖMD TILL DÖDEN – FRUKTAR FÖR SITT LIV

2009-09-09 07:09 by haddock

En av de större fördelarna med att bo i Norge är att jag dagligen bjuds på ett gott skratt i form av ett nytt underligt namn. Knut-Emil, Oddbjørn och nu senast Tjostolv Moland.

Lägg det namnet på minnet (det kan ta en stund). Han är nu på alla löpsedlar i hela världen, med en look som påminner om Saddam Husseins senaste.

Det har varit en hel del snack här i landet om den de två unga norska män som på onsdagen dömdes till döden i Kongo.

Joshua French och Tjostolv Moland, åker på motorcykeltur till Kongo. Tänkte göra lite efterforskning och semestra lite.

Det skulle de inte ha gjort.

De råkar ut för att deras motorcykel rasar ihop, hyr en bil med chaufför, en hjälpchaufför och en “tillfällig passagerare”. De stannar bilen mitt i natten, kliver ur och blir beskjutna någon gång strax därefter. Kanske eller kanske inte av någon i gänget.

Chauffören blir ofrivillig måltavla, de drar iväg med bilen utan att veta om chauffören är död eller ej, grips snart därefter med norska försvarets legitimation på vardera lekamen. Kanske eller kanske inte är legitimationen falsk. Vid gripandet finns på mobil och kamera bilder på en pistol och en av dem i den klassiska  ”tvätta bort blod från förarsätet och skratta”-posen, som vi alla en eller annan gång varit i.

Sen blir det ett djävla liv.

Kongo kräver 3500 miljarder från Norge i skadestånd för att två norrmän kanske eller kanske inte spionerat i Kongo. Nu efter de två norrmännen fått dödsdom vill de ha 350 miljarder. Det hela är en absurd situation som bara gör mig mer och mer förvirrad desto mer som skrivs.

För var finns förklaringarna?

Det absurda är inte pengarna som krävs eller att de dömts till döden, kanske eller kanske inte tack vare vittnemål från vittnen av falsk börd. Den obefintliga rapporteringen och det obefintliga ifrågasättandet av norrmännens version – det är det absurda i hela situationen!

Var det för att rekognosera inför startandet av ett eventbolag där rika människor kan dra på extrem-resor och leka James Bond? Ett illa dolt motiv att kunna presentera sig som: “Moland. Tjostolv Moland” som nu blåst ur proportion?

Ja, varför skulle medierna behöva ge bakgrundsinformation eller kräva förklaringar innan de bygger upp en sympatiplattform för hela världen att stå på, som i slutändan kommer leda till ännu en “uuuh, uuuh, någon är orättvis tillfångatagen i något annat land”-kampanj? Och den i sin tur leder till att tidningarna har räknare på förstasidorna som visar antalet millisekunder och andetag som norrmännen suttit fängslade.

Folk skriver på i upprop mot orättvisorna och alla konstaterar att det är odemokratiskt och fel det som Kongo håller på med nu, precis som att avsaknad av demokrati och orättvisor är en nylanserad produkt från Kongo AB.

Jag är inte förvånad över att norrmännen i Kongo är så arroganta och bara rycker på axlarna, ler när de får dödsdomar.

Take this death sentence and shove it
I ain’t dyin’ here no more

De förutsätter att de ska bli friade och att norska staten ska hjälpa till. Småskrattar, fnyser förnämt och beter sig som alla andra dumma skandinaver som drar utomlands, smugglar droger, mördar och våldtar och åker dit. Förväntar sig fullständigt stöd från regeringen; en smäll på fingrarna och ett pekfinger uppkört i trynet, följt av en ryggdunk, en klubba med jordgubbssmak och frigivning när de kommer hem.

Därmed inte sagt att de är skyldiga. Du är oskyldig till motsatsen bevisats heter det ju i juridiska sammanhang. Det kan dock vara rimligt att komma med en vettig förklaring till vad som hänt, ty i sociala sammanhang är tystnad lika med medgivande. Och det är de sociala sammanhangen, de politiska, som blir de aktuella när hjälp sökes utanför det dömande landets gränser.

Men, inget ont utan lite humor – och det är ju det Boyahedredaktionen lever för! Ond humor, alltså.

Reportern i onsdagskvällens nyhetsinslag på NRK frågar en av de dömdas föräldrar:

Såhär efter dödsdomen… fruktar du för din sons liv?

Kanske det bästa jag har hört i hela mitt dödsdömda liv.

/haddock

Tags: , , , , , , , , , ,

6 Responses to “DÖMD TILL DÖDEN – FRUKTAR FÖR SITT LIV”

 1. C says:

  Joshua är inte norrman, det tror jag inte på.

 2. Kanna says:

  Joshua French är britt med dubbla medborgarskap, norskt och brittiskt.

  Saxat från Aftenposten: “Tjostolv Moland har tjenestegjort i Hæren, han har befalsskole og fenriks grad. I 2007 lot han seg verve til Telemark Bataljon.

  Joshua French har militær bakgrunn fra det britiske forsvaret, ifølge et intervju VG har gjort med French’ mor. Joshua French har dobbelt statsborgerskap, og kan derfor tjenestegjøre i både Storbritannia og i Norge. Han var i det britiske forsvaret frem til 2006, og arbeidet som vekter etter det. I 2006 søkte han seg til Telemark bataljon, men sluttet året etter, angivelig fordi det ikke var utfordrende nok.

  Ifølge kilder i Forsvaret ble begge to bedt om å forlate Forsvaret. De sluttet begge to med noen ukers mellomrom i 2007. Årsaken var at de skal ha rekruttert personell til private sikkerhetsselskaper.

  Overfor Aftenposten.no sier Forsvaret at Moland og French ikke har hatt noe engasjement for dem siden 2007.

  http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article3245541.ece

 3. johabbed says:

  350 miljarder är en sjuk summa. I Norge kan man fan köpa en pizza i veckan året ut för dom pengarna.

  Kul också med norrmännane känsla för timing. De har blivit gripna, ställda inför rätta, och döms sedan till dödsstraff fem gånger om. Säger efter domen: “Nu ska vi koppla in en advokat.”

 4. Puman says:

  Instämmer till fullo med blogginlägget. Visst är det märkligt. För kolla in bilden efter 17 sekunder i det här klippet. Borde inte detta figurera mer i media än på youtube bara ? Döm själva:

 5. Om jag vore en stat (med eller utan oljepengar) skulle jag dra gränsen till 350 svenska kronor för att få hem två skäggiga ex-militärer (numera privatsoldater i gas- eller oljebranschen?) som lyssnar på Celine Dion för att slappna av.

  Människor som inte blir våldsamma och hysteriska av Celine Dion har något allvarligt fel i amygdala. Femdubbla avrättningar kanske inte är den första vårdinsatsen jag kommer att tänka på men det vore mig fjärran att som yrkesman kritisera den kongolesiska neuropsykiatrin.

 6. Fridelin says:

  Någonting med bilden av Moland tvättandes ett väldigt blodigt bilsäte luktar fisk. Varför ler han? Vilken normalt funtad jordinnevånare skulle få för sig hala fram kameran i en sådan situation, oavsett hur chauffören dog, le brett och börja plåta? Hur har killarna förklarat bildens existens?

  Lite för mycket snyftserenad i medierna just nu. Klart de skall få komma hem och äta lofser och polser och slippa malariamygg i skandinaviskt fängelse, de dårarna. De är knappast helt oskyldiga dock. Och det låter ungefär lika troligt att Moland och French skulle starta eventresor till ett av de farligaste områdena i Kongo-Kinshasa för rika människor, som att de skulle vilja visa ovan nämnda bild för framtida svärföräldrar.

Leave a Reply