Domo arigato, Mr. Attention Whore

2009-09-18 01:24 by haddock

För ganska exakt en månad sedan var jag på Ikea och fyllde en korg med dubbelt så mycket som jag hade tänkt. Bland annat ett “japanskt” bonsaiträd. Såhär i efterhand var det kanske inte det smartaste. Snacka om attention whore!

Min kära bror, som nu bor på en resesäng i hallen, flyttade in hos mig för en tid sedan med avsikter om temporärt boende. Nio månader senare börjar jag undra aningen över både hans avsikter och över hur han väl han förstår orden han slänger sig med. Speciellt när det temporära i hans boende resulterat i att mitt hem numer är en veritabel djungel.

Jag var väldigt skeptisk till en början. Varenda en av de grönbruna spektaklena han släpade in såg ut som de hade råkat ut för växternas motsvarighet till stroke, spetälska och plötslig spädbarnsdöd. Han bedyrade att det berodde på undernäring och misskötsel, courtesy of the previous blomvakt.

Åtta månader senare såg djungeln lika risig ut som första gången jag blev tvungen att gå på upptäcktsfärd i den, på jakt efter kylskåpets lockande innanmäte.

Men som Kjell Höglund sjunger i Man vänjer sig: Man vänjer sig. Både min bror och hans plantor har växt på mig. Och både han och växterna ser lite bättre ut i mina ögon idag.

Så kom då stunden för mig att acceptera att jag både vant mig och lärt mig tycka om grönbruna spektakel som levande färgklickar i vardagen. Ikea, på Furuset utanför Oslo, lockade med växter i slutet på den evighetslånga spatserturen genom möbelinstallationer och människor lika långsamma och tjocka som sofforna de just provsuttit.

Bonsai, okej. “Det ska bli mitt skötebarn”, sade jag. “Den kräver jävligt mycket omsorg och pill”, sade brorsan.

Banzaiiiiii!

Inte nog med att den tappade alla blad efter två veckor – idag var fjärde gången på en månad jag noterade att den såg säckigare ut än min gamla tränares hängpung.  Torrare var den också.  Och även plantan nedsänkes i vatten för att återfå en fräsch vigör för en kort stund.

Således står jag nu plötsligt anklagad för fyra dråpförsök, och med ett träd som är i värre skick än alla brorsans spektakel till växter – sammanlagt.

Jag är ju inte sadist, egentligen. Kanske borde jag bara vara barmhärtig och ge detta stackars åbäke ett svärd så att det kan skära upp magen med värdigheten i behåll. Harakiri for life.

Eller inte. Oavsett ska jag ju ändå förr eller senare ge mig på att beskära det.

/haddock

Tags: , , , , , ,

4 Responses to “Domo arigato, Mr. Attention Whore”

 1. Hume says:

  Han flyttar nog “inom kort”

 2. Magenus/AnaMatronic says:

  Sjuka jävlar Bonzaierna. Jag hade ett en gång som jag vattnade hela tiden. Det dog ändå. Pissträd.

 3. johan says:

  Hare också haft ett när jag var mindre (yngre alltså) och visst det dog det också. Svinträd.

 4. haddock says:

  I manualen till dvärgen står det att det vanligaste orsaken till att de dör är att de får för mycket vatten.

  Trots att jag sprayar den jävulen varje dag väljer den ändå att dö på mig en gång i veckan.

  Vi får se hur många extremer den klarar.

Leave a Reply