SVT Play it, Robin! Play it down, Pablo!

2009-10-13 00:16 by haddock

En person jag känner jobbar som manusförfattare på Robins i SVT. Säsong fem har nyligen startat och förra veckan syntes manusförfattaren i bild också – balldt som fan!

Ingen screen time i avsnitt två, men det var andra som var fast beslutna om att uppta varenda sekund av bildrutan – Rachel Mohlin och Pablo Francisco… Maken till jobbiga gäster! Båda två var överallt och ingenstans, samtidigt, och jag tycker att Robin kunde ha styrt upp det lite mer – varit lite hårdare.

Pablo var så överallt att jag blev förbannad. Jag trodde ändå att han skulle vara mer än Arnold Schwarzenegger som Tortilla Boy, dunkande hjärtljud och underliga läten. Det har snart gått tio år sedan genombrottet, ett genombrott med just dessa ljud och röster som katalysator.

Så jag trodde i all min naivitet att vi skulle få se något nytt, något mera… äkta? Men icke. Istället introduceras Keanu Reeves. Igen.

Jag får lite uppfattningen att han inte förstår att YouTube även är tillgängligt från Sverige. Att de klipp som har gjort honom populär och eftertraktad – anledningen till att blir bokad – glöms bort. Att han tror att svenskar är såna hicks att de omöjligt kan ha sett hans rutin förr.

Men lite cred ska han ha. Han har tjänat en förmögenhet på att bygga upp ett det steroidpumpade österrikiska luftslott som är hans signum. Och folk fortsätter sticka gödande sprutor i de flexade dampmusklerna, i hopp om, i tro om, att det som en gång var så lovande en dag ska utvecklas till att behärska mer än tre repliker och avgrundsvrål. Att damproboten ska lägga ned maskingevärsmunnen och genomgå en metamorfos, bli mänsklig och faktiskt lyssna på sina efterhängare.

Men i väntan på att det händer så njuter jag när han vid 24:05 bombar dvärgröstskämtet. Fnissar åt den efterföljande tystnaden och optimisten i mig tänker att kanske, kanske var det lite mänskligt ändå.

/haddock

Tags: , , , , ,

5 Responses to “SVT Play it, Robin! Play it down, Pablo!”

 1. Jag tror inte att Pablo inte fattar att svenskarna har Youtube. Jag tror att han mycket väl vet om att hans publik vill se samma sak om och om igen. Som barn som inte vill höra någon annan saga än favoritsagan. Om och om igen. Det känns tryggt när de betingade reflexerna triggar igång och man hör sig själv skratta.

 2. Skurt Zedong says:

  Pablos skämt var ju tråkigt innan jag kände till Youtube.

 3. johabbed says:

  Jo… Han gjorde ju sin Comedy Central Presents redan år 2000, som jag minns att jag laddade ner från gamla goda Kazaa kanske året därefter. Däremot tyckte jag att han hade ganska mycket “nytt” (alltså saker som inte var med där eller i Bits and Pieces) i Robins, i och med Ozzy och Cozzy på Subway, Michael J Fox, och dylikt.

 4. haddock says:

  Marcus, det stämmer nog det du säger. Jag tror det också. Men jag försöker hitta en förklaring min hjärna kan acceptera, för jag vill inte acceptera – förstå – att folk är så jävla tråkiga att (minst) sju år av exakt samma set är lika roligt varje gång.

  Jag tyckte han var rolig första gången jag såg honom, men repetition är inte kul. Om man bortser från repetitionshumor, förstås.

 5. haddock says:

  Mja, tekniskt sett var det kanske nytt. Men det försvann i ett hav med gammalt. Kanske färgades jag av min frustration över vågornas brus.

  Som sagt, cred ska han ha oavsett. Han har ju gjort det han kan bra och tjänat pengar på det. Sen att alla inte tycker om det, det kommer vi aldrig ifrån. Och det skiter han nog fullständigt i när han är full (singel), drar sin moonwalk på dansgolvet och sedermera får doppa mer än en ljusstöpare med muskelspasmer.

Leave a Reply