Posts Tagged ‘asatro’

Ascoola asar, kapitel 2: Brokk och Sindre

2010-03-15 13:54 by johabbed

Dvärgar är som vi alla vet magiska små väsen som lever i en särskild symbios med naturen och är bra på smide. Så är det enligt asatron, och så är det än idag, enligt officiella manifest från Föreningen för kortvuxna.

Dessa egenskaper — magi, kortväxthet, naturliv och smide — leder mig för övrigt till teorin att ordet “dvärg”  enbart är en fornnordisk synonym för “same”. Alla pusselbitar passar.

Men nog med språkforskning. Idag tittar vi närmare på två särskilda dvärgar i den nordiska mytologin, nämligen Brokk och Sindre.

 

 

Brokk och Sindre bodde i ett kvisthål på Yggdrasil och sysslade med smide. Way to leva upp till fördomarna, grabbar.

Asarna anlitade dem regelbundet när de kände för att införskaffa lite ny bling-bling. Exempelvis så fick Tor hammaren Mjölner (alternativ stavning: ‘Mjölnir’), Oden fick guldringen Draupner (alternativ stavning: ‘Dröpner’), och Frej fick det magiska skeppet Skidbladner (alternativ stavning: ‘Bladnana Skid’).

Så när asarna kom på att de kanske borde kedja fast den där kringstrykande monsterulven som var en ohelig genetisk kombo av Loke och en ondskefull jättinna och förutspåddes ha en viktig roll i världens undergång, så var det Brokk och Sindre man vände sig till.

 

 

Fenrisulven kedjades två gånger om med fullt alldagliga världens-starkaste-kätting-kättingar. Han slet sig båda gångerna, så nu behövde man tillverka nåt ännu starkare. Nåt som inte fanns än. Brokk och Sindre anlitades, och anmälde att de som goda hantverkare ämnade dyka upp nån gång mellan 08 och 16 under morgondagen.

De två dvärgarna smidde sedan kättingen Gleipner. Den innehöll följande spännande ingredienser:

 

Kvinnors skägg.

Bergens rötter.

Katters buller.

Fiskars andedräkt.

Björnars senor.

Fåglars spott.

 

Med andra ord: Saker som inte finns.

Vid den här tidpunkten i berättelsen kan man ana att Brokk och Sindre höll på att blåsa asarna. Det enda som saknas för den riktiga känslan av fritidsledar-mindfuck är att de samtidigt skulle skicka ut Tor för att införskaffa ett ögonmått och en synvinkel.

Dessutom så såg det enligt gudomliga vittnesmål ut som att dvärgarna bara slamrade med sina verktyg i luften, då ingen kätting syntes till. En kejsarens nya kläder-twist på ingång, kanske? Nej. Det fanns inga kejsare i asatider.

Istället var det så att alla de här grejerna fanns. Det var bara så att Brokk & Sindre AB använde upp precis allting till sin kätting, vilket gör att vi idag slipper sådant otyg som högljudda katter, spottande fåglar, eller skäggiga kvinnor.

 

[Denna plats uthyres för skämt om att det visst finns skäggiga kvinnor. Särskild användbart för dig som är kurdisk komiker.]

 

Kättingen, tunn som en sidentråd, var superstark och funkade utmärkt för att binda fast Fenrisulven. I alla fall till den dag när han ändå skulle rymma och bidra till världens undergång, men vad gör man mot en sån där dryg sak som ödet.

Det enda som var lite jobbigt var att Tyr fick sin hand avtuggad när han skulle koppla denna varelse som på dagens kvällstidningsspråk säkerligen skulle kallas kamphund. Men det är fan smällar man får ta när man kliar en domedagsvarg i gomen för att vinna dess förtroende.

 

 

Hela historien leder fram till ett berömt ordstäv som används än idag:

“Man ska inte bita den hand som föder, förutom om man samtidigt håller på att fjättras fast för all överskådlig framtid med ett jävla spjut intryckt i käften för att hålla isär käkarna. För då är det fan berättigat att nafsa lite.”

Words to live by.

/johabbed

Ascoola asar, kapitel 1: Ratatosk

2010-01-20 14:51 by johabbed

Min favoritfigur i den nordiska mytologin heter Ratatosk. Han är en ekorre.

Den nordiska mytologin innehåller idel imponerande väsen. Jättar, drakar, gigantiska sjöormar, åskgudar, mäktiga ulvar och åttafotade hästar. Samt Ratatosk. En ekorre.

Att Odens häst Sleipner beskrivs som åttafotad, förresten, är än mer imponerande när man betänker att vanliga hästar inte ens har fyra fötter. De har hovar.

Men nu handlar det alltså om Piff & Puffs nordiska förfader Ratatosk. En ekorre.

 

 

Ratatosk tillbringar hela dagarna med att kuta upp och ner på asken Yggdrasil. Högst upp snackar han med örnjätten Hräsvelg, som skapar världens alla vindar genom att flaxa med sina vingar, och längst ner snackar han med draken Nidhögg, som ligger och gnager på askens rötter. Dessa två ogillar varandra kraftigt, och Ratatosk har som enda livsuppgift att förmedla förolämpningarna mellan dem.

Jag kallar honom Ratatosk, the Insult Comic Squirrel.

Man kan säga så här: Om Hräsvelg och Nidhögg är Tupac och Biggie, så är Ratatosk radiokanalen som sänder deras disslåtar. That’s why I fucked your bitch, you fat motherfucker. Som Hräsvelg sa till Nidhögg i sin klassiska låt “Hit ‘Em Up”.

Man kan också se det som att Ratatosk är ett skilsmässobarn som slits mellan sina förbittrade föräldrar som använder den stackars ungen som kanal för sitt hat. “Mamma sa att du bara ligger hemma och gnagar på dina rötter som värsta kat-missbrukaren”, gnyr lille Ratatosk. “Jaså? Fråga henne om det är en hök vid namn Väderfölne som sitter mellan hennes ögon, eller om hon bara glömt plocka ögonbrynen!”

Eller så är Ratatosk inte alls så oskyldig som han ger sken av. Kanske var Hräsvelg och Nidhögg en gång polare, men Ratatosk var uttråkad en dag och började hitta på saker som de sagt om varandra, likt det klassiska inslaget “Hetsjakten” i Pippirull.

Kanske är han inget mer än en simpel agitator och uppviglare. I fackspråk: En jävla fitta.

Forskare i nordisk mytologi runt om i världen tvistar ännu. Är Ratatosk ett mjäkigt skilsmässobarn, eller en ondskefull liten skvallerkärring? En sak är de i alla fall överens om.

Han är en ekorre.

/johabbed