Posts Tagged ‘blatant homoerotik’

Barnsligt nära gränsen

2009-09-25 07:06 by haddock

Jag fnissar som ett litet barn som precis lärt sig göra armhålepruttar. Heter den verkligen så? Är det sant?

År 2002 bekantas jag med en liten by vid namn Töcksfors för första gången – en helt spektakulärt bisarr upplevelse. Det är valborgsmässoafton, party på gång och två kilometer till norska gränsen. B-A har precis kört mig och några vänner in i en värld och en by vi inte visste fanns. En entré som givetvis gjordes i en Volvo 740 med tonade rutor och kjolpaket. Värmland ska erövras med stil.

Timmar senare tappar jag och vännerna hakan till synen av uppemot hundra bilar som sakta rullar i karavan genom byn. Det är en liten by vi snackar om; Wikipedia säger dryga tusen och de inhemska säger knappa två tusen.

Så sjukt mycket folk och så sjukt mycket bilar. “Banke plåt!” skriker B-A exalterat och förklarar ritualen Fyllekväll i Töcksfors: En person håller sig nykter och är chaufför hela natten, resten av passagerarna i den knökfulla bilen använder ena stunden högerhanden till att portionera grape tonic till munnen, i symbios med vänsterhanden som distribuerar hembränt in i densamma. I nästa stund flyger högerhanden – i takt med bilstereons vrål - knuten upp i taket eller platt mot utsidan på bildörren, medan vänsterhanden fortfarande har ett hårt grepp om det hembrända.

Och bankes plåt görs det till Vengaboys och Eddie Meduza. Extra mycket på grund av valborgsmässoaftonen. Den anakondatjocka ormen av bilar släpar sig mellan A och B, tillbaka till A. Repeat.

Mellan bensinmacken…

Målinriktad

…och korsningen Sveavägen och Bögatan.

Är det sant? Heter den verkligen så? Tihihi.

Jodå.

Bög.

Även nu, sju år senare, fnissar jag åt det. Både aftonen som som resulterade i löjligt mycket underligheter och konfrontationen med Sveriges bästa gatunamn. Jag därefter varit Töcksfors många, många gånger och lärt mig att uppskatta många av de kulturella chocker B-A utsatt mig för. Men just Bögatan slutar aldrig att chockera.

“Förkortar du gatuadressen när du skickar post hit blir du fort impopulär”, berättade B-A vid första visiten. Givetvis blev jag då sugen på att skicka ett vykort till den stackars saten som bodde på nummer sex.

Men Bög. 6 finns inte i Töcksfors! Strategiskt. Förnuftigt, faktiskt.

I Göteborg finns samma gatunamn. Men staden har inte varit lika hänsynstagande i numreringen. Kanske är det därför K Nilsson Byggentreprenad får så många frågor om hurvida hans hantverkare är svettiga, om de är duktiga på hårt handarbete eller hur djupt de kan komma med slagborren.

Det är många fina människor som jag träffat i och tack vare den lilla byn nära den norska gränsen. Utan den hade jag inte varit där jag är idag. Därför står ett permanentreserverat bord märkt Töcksfors på kvalitetsplats i mitt hjärtas restaurang. Parkering för gäster på Bög. 6.

/haddock