Posts Tagged ‘diagram’

Man tänker sitt

2012-05-25 14:24 by johabbed

Jag har de senaste veckorna gjort inhopp på P3:s satirprogram Tankesmedjan. Bara för att det känns kul att ha grejer samlade, så kommer här länkar till de olika sakerna jag har tänkt på. I kronologisk ordning:

Berth Milton och det blygsamma skrytet

Porrkungen Berth Milton fick berätta sin sanning i SVT:s program “Min sanning”. Det visade sig att Berth, enligt Berth, är en ödmjuk människa. Väldigt ödmjuk. Riktigt extremt jävla super-ödmjuk.

 

[ LYSSNA ]

H&M och tanorexian

Hennes & Mauritz fick kritik av självaste Cancerfonden för att deras modell var ovanligt solbränd. Kanske bidrar dom till den nya folksjukdomen tanorexia, som fått stor uppmärksamhet i USA efter att Patricia Krentcil (a k a the tanning mom) blivit känd för allmänheten.

 

[ LYSSNA ]

Pirater och pirater och pirater

Piratpartiet rönte stora framgångar i ett tyskt delstatsval, vilket föranledde en högst seriös granskning. Vad är det egentligen för skillnad mellan en pirat, en pirat, och en pirat? För att bena ut det här gjorde jag även följande informativa diagram.

 

[ LYSSNA ]

Peter Mangs och rasismen

När rättegången mot den misstänkte serieskytten Peter Mangs inleddes i Malmö så gick försvaret omdelbart ut med ett trumfkort. Peter Mangs är inte rasist! Däremot hade han en massa intressanta grejer i sin lägenhet, att döma av husrannsakan.

 

[ LYSSNA ]

Peru och de döda delfinerna

Att det flutit upp 800 döda delfiner på Perus kust de senaste månaderna kan verka lite skumt. Men Perus regering har utrett saken. Och allt är lugnt. Dom dog av naturliga orsaker.

 

[ LYSSNA ]

Lärarna och snutvåldet

En lärare som blev misshandlad av en elev har inte rätt till skadestånd, eftersom lärare är lite som poliser och därför får tåla lite spö. Så resonerade i alla fall Gällivare tingsrätt. Men den stora frågan är ju hur denna dom kommer att påverka musikvärlden.

 

[ LYSSNA ]

Mer under kommande veckor. Lyssna vardagar klockan 16.10.

/johabbed

Att dricka öl i teorin

2010-06-08 22:25 by haddock

Du är en lögnare och du vet det själv. Men, i motsats till storleken på firren du drog upp vid sista fisketuren i Storsjön – eller agnet du doppade i bäversjön förra fredagen – så blir dina påståenden mer sanna, desto mer du tar i när det gäller öldrickande.

Vi ska bara ut och ta en öl. Okej.

Ölteori vs. Ölpraktik

/haddock

Everybody knows that the Birdsong is the word

2009-09-04 02:54 by haddock

Så är han ute och smakar vacuum, Christer Fågelsång. Det var 6279 dagar sedan han blev uttagen till att bli en av ESAs astrounater.

Christer Birdsong, International Space Traveller

 

Payoff is a bitch!

/haddock

Hon har stulit mitt hjärta!

2009-08-28 06:49 by haddock

Det har varit ett jäkla skrik om ofrivilliga organdonationer i Israel sista tiden. Organstöld, även kallat.

Det är klart att du inte har mycket att säga till om du är död, men som levande har är det lättare att ta beslut om vad du vill göra med dina organ. Men, vad är mest lönsamt att ge upp? Eller snarare – för att rädda eget skinn – hur kan du övertala folk att ge upp sina blodkärlsfyllda värdesaker för tjäna mest på vidareförsäljning?

Vi baserar oss på utpriser (större siffror = större incitament) till kunder i västvärlden och en subjektiv uppskattning av livskvaliteten utan listade kroppsdelar. Och vi drar till med 50 års livslängd efter extraherande är utfört.

Let’s have a look:

Livskvalitet vs. lidandets årliga värde

Vi konstaterar snabbt och enkelt att leverantören inte tjänar mycket i längden på att raka av sitt långa vackra hårt för att sälja till peruk. Ganska snabbt ser vi också utebliven utbetalning till leverantören och en dramatiskt låg livskvalitet utan hjärta, som trots allt har en vital funktion i de flesta levande.

Tänk lite som Ingvar Kamprad:

Vad ska jag med en skjorta till? Jag har ju redan en skjorta.

Vad ska folk med två lungor till? Viss påverkan av livskvalitet, men satans förtjänst. Det är här det finns potential; i stort sett obegränsat antal leverantörer, en global marknad, enormt många desperata kunder som vill ha dina produkter – NU!

Det är för mycket pessimism runt organhandel. Alldeles för mycket “glaset är halvtomt”-mentalitet! Jag är mer en “kroppen är halvfull”-människa. Bokstavligt talat.

/haddock

Andelen dvärgar med narkolepsi

2009-08-14 19:59 by haddock

Andelen dvärgar med narkolepsi

Läs hela resultatet av forskningen på boyahed.com

/haddock

Fredag

2009-07-23 22:21 by haddock

Att dricka öl en fredag

/haddock

Världens äldsta dör hela tiden

2009-07-20 22:22 by haddock

En epedemi lägger sig som ett tungt täcke över vår planet; Världens äldsta liv släcks lika fort som de hundratals ljusen på sista födelsedagstårtan.

Jag har noterat ett gäng Världens Äldsta som sista halvåret räknat ett får för mycket vid sängdags – och kan inte undgå att tycka det skett väl frekvent.

I början av året konstaterade Maria de Jesus att namnet hon bar inte gav evigt liv (Jesus de Maria torde ge bättre odds), som världens äldsta dog hon 115 år gammal.

Fem månader senare tyckte Kazakstan att Borat gjort sitt som frontfigur för landet och visade upp etthundratretto fucking år gamla Sakhan Dosova, som valde slapstick-betonade “halka i badkaret”-entrén till efterlivet.

Men, lika tvivelaktigt som Dosovas åldersestimat, är påståendet i slutet på artikeln från maj i år om att amerikanska Edna Parker då var världens äldsta levande. Människor som varit döda i ett halvår ses tämligen sällan som levande.

I början på juni paraderade Sydafrika som stolta innehavare av världens färskaste 134(!)-åringslik, då gammelfarmor Moloko Temo klickade sina sista suckar. Hon var 521 år gammal när Mandela föddes.

En wild card i gamlingarnas dödslekar blev spanska Carmen Bousada. För två år sedan stod hon högt på podiet som världens äldsta nyblivna mor, och för bara dagar sedan lämnade hon sina tvillingpojkar till vargarna efter hon avlidit i cancer, 69 år gammal .

Tomoji Tanabe, världens äldsta man, karatesparkade sig själv i huvudet och dog vid 113 års ålder i mitten på juni, varpå badass war hero Henry Allingham övertog titeln. Nyckeln till framgång i livsracet var, enligt Mr. Awesome, ”cigarettes, whisky and wild, wild women”. Den nyckeln slarvade han – som gamlingar lätt gör – bort, varpå han tog sina cigaretter, sin whisky och sina vildkatter med sig i graven, 113 år cool.

Så där har vi det. Världens äldsta människor dör hela tiden. Och nya dyker upp som svampar på en hippiefest.

Men är det verkligen så ofta, så mycket gammal död?

Vi tar oss en titt på historiken:

Världens äldsta människor - dagar på tronen

Ovanstående diagram visar antal dagar världens äldsta män och kvinnor – och deras dagar som just världens äldsta. Innehåller data från Wikipedia som kommer från officiella mätningar som startade 1955.

Vi kan konstatera:

  • Det är stor spridning på hur länge den äldsta sitter på tronen, några stackare dominerar i åratal, medans andra vinnare lägger ner efter dagar
  • Trenden pekar nedåt – dagarna på tronen blir färre och färre
  • Snittet är 1 år och 108 dagar
  • Världens äldsta levande människa, Gertrude Baines, kommer att dö den 18:e mars, 2010 enligt snittet – men troligtvis tidigare på grund av trenden
  • Jag har uppenbart mindre liv än varje namn på ovanstående lista

Så, är det ovanligt mycket död bland världens äldsta?

Knappast. De är ju sjukt gamla, och liven hänger på trådar skörare än Michael Jacksons kropp. Men, tänk hur fascinerande det egentligen är med människor som har levt långt över hundra år, haft fötterna inne i tre sekel och är jämngamla med Nils Petter Sundgren.

Det är inte så konstigt att deras själars sista vingslag orsakar storm på andra sidan planeten.

/haddock