Posts Tagged ‘Israel’

En parkomedi om att sätta gränser

2010-03-05 14:09 by johabbed

Kringlan Svensson och Nanna Johansson agerar paret Israel-Palestinasson i nedan klipp. Det är satir som satirar sig så mycket som en satir bara kan satira. Titta på det och känn hur du uppnått ditt rekommenderade årliga intag av, just det, satir.

Men dessutom så är det kul.

Mer av deras alster, exempelvis helylle-trevligt sällskapsspelande, återfinns så klart på Rikets Sal.

/johabbed

Allt raskrig på ett bräde

2009-09-06 13:04 by johabbed

Schack känns lite förlegat.

Det hela är som bekant ett raskrig. Vita mot svarta.

Detta var under hundratals år väldigt passande med tanke på världspolitiken. Även om det hade varit mer rättvisande för det koloniala samhället om de vita pjäserna bestod av mycket fler springare, medan svart hade fått nöja sig med lättslaktade bönder och en stackars kung som mest bara kunde titta på medan hans folk utrotades.

Men vita mot svarta stämde i alla fall. Idag ser det annorlunda ut. För att matcha dagens krigsföring bör schacket därför göras om i två olika varianter.

Variant 1: Svart mot svart.

För att detta spel äntligen ska bli populärt i Afrika. Svart mot svart leder förstås till en väldig röra, där det till slut blir så att alla dödar alla och ingen vinner något alls. Verklighetstroget.

Variant 2: Vitt mot ljusbrunt.

Anpassat till västvärlden, främst kanske USA. Här ska förstås de vita pjäserna vara vida överlägsna. Men för att ge de ljusbruna lite hopp så får vitt starta spelet utan sina två torn.

Sedan finns det något som heter Kinaschack. Det är en väldigt konstig benämning på detta sällskapsspel, som består av färggranna pjäser på en spelplan i form av en Davidsstjärna. 

Nu är kanske Israel-Fia-med-knuff en klumpig formulering, men i vilket fall har spelet varken med Kina eller schack att göra.

Således föreslår jag ett nytt Kinaschack, som verkligen är värt namnet. Det är baserat på vanligt schack, men istället för kung och dam har man en kejsare, eller om man vill vara riktigt modern en partiordförande. Och så har man en miljard bönder.

Jag ska inte säga vilken färg pjäserna skulle ha. Att påstå att de borde vara gula vore bara rasistiskt.

/johabbed

Hon har stulit mitt hjärta!

2009-08-28 06:49 by haddock

Det har varit ett jäkla skrik om ofrivilliga organdonationer i Israel sista tiden. Organstöld, även kallat.

Det är klart att du inte har mycket att säga till om du är död, men som levande har är det lättare att ta beslut om vad du vill göra med dina organ. Men, vad är mest lönsamt att ge upp? Eller snarare – för att rädda eget skinn – hur kan du övertala folk att ge upp sina blodkärlsfyllda värdesaker för tjäna mest på vidareförsäljning?

Vi baserar oss på utpriser (större siffror = större incitament) till kunder i västvärlden och en subjektiv uppskattning av livskvaliteten utan listade kroppsdelar. Och vi drar till med 50 års livslängd efter extraherande är utfört.

Let’s have a look:

Livskvalitet vs. lidandets årliga värde

Vi konstaterar snabbt och enkelt att leverantören inte tjänar mycket i längden på att raka av sitt långa vackra hårt för att sälja till peruk. Ganska snabbt ser vi också utebliven utbetalning till leverantören och en dramatiskt låg livskvalitet utan hjärta, som trots allt har en vital funktion i de flesta levande.

Tänk lite som Ingvar Kamprad:

Vad ska jag med en skjorta till? Jag har ju redan en skjorta.

Vad ska folk med två lungor till? Viss påverkan av livskvalitet, men satans förtjänst. Det är här det finns potential; i stort sett obegränsat antal leverantörer, en global marknad, enormt många desperata kunder som vill ha dina produkter – NU!

Det är för mycket pessimism runt organhandel. Alldeles för mycket “glaset är halvtomt”-mentalitet! Jag är mer en “kroppen är halvfull”-människa. Bokstavligt talat.

/haddock