Posts Tagged ‘På Spåret’

Urspårat tittarrekord

2009-12-09 21:12 by haddock

För någon bakissöndagsöndag sedan såg jag på något fantastiskt bisarrt: en sju timmar lång tågresa – på TV. “Norge är ett underligt land”, tänkte jag. Visste egentligen redan.

Men nu var jag inne för att pilla med bloggen, med en tanke om att förbereda ett litet (nej, inte dvärglikt) nyårslöfte. Var inom statistiken som avslöjar att två besökare idag hittat hit via söktermen bergensbanen minutt for minutt.

Nyfiken på hur långt ned i resultatrankingen denna bloggen rapporterar närvaro, grävde jag mig ned i listan i dryga 20 sekunder. Inte topp 100.

Men, det som upptog internätens hela graal, sökresultat i topp, var hur denna sänding var tittarrekord(!) för NRK2. Eller nej, förresten, inte denna sändning.

Det jag såg var en repris.

Detta spektakulära och episka drama om den mobila järnklumpens kamp mot sin sedan hundra år utstakade bana, sändes ursprungligen på fredagkvällen innan – start klockan 19.55. Antalet totala tittare uppgick till hisnande 1,2 miljoner, med 175 000 i snitt. Som mest såg 450 000 på detta vidunderliga spektakel samtidigt.

Jag är förbluffad. Förundrad. Tamejfan förbannad!

Ofta är ilska ett resultat av avundsjuka, men då och då är ilska ett resultat av en omöjlig omgivning. Ett stort träd tvärs över den enda genvägen, isfläcken som får dig att ramla eller norrmän som ser på sju timmar tågresa med ett skitätarleende.

Varför skulle jag till Norge? I’ve made a huge mistake.

/haddock

Norska “På spåret”

2009-11-29 18:08 by haddock

Söndag och energinivån gör minsta ansträngning till en utmaning i Everest-klassen, likt en tröskel för en dvärg.

Trycker håglöst på fjärrkontrollen och tror att jag hamnat på en repris av På Spåret. Väntar på ledtrådarna.. väntar, väntar. Får till slut en ledtråd om att allt inte står rätt till, i form av NRK2-logon i övre högra hörnet.

Trycker på info-knappen och möter nynorsk.

Norsk dokumentar. Opplev heile togturen frå Bergen til Oslo frå orkesterplass, på dagen hundre år etter banen vart opna. Ikkje eit minutt går vi glipp av, programmet varer like lenge som heile togturen tar, altså sju timar og seksten minutt akkurat denne gongen. Slik har du aldri sett Bergensbanen, med mindre du er lokomotivførar. Fire kamera er med på toget, og i tillegg blir kvart eit svart hol i form av ein tunnel, utnytta til å ta fram arkivskattar frå Bergensbanen. Undervegs opplever du “Bergenstoget plyndret i natt”, radiointervju med rallaren Martin Gjerde, som sjølv var med og bygde banen for meir enn hundre år sidan, og mykje anna frå denne vidgjetne togstrekninga over høgfjellet.

For real. We’re talking sju timmar och sexton minuter tågresa – och inte en minut går vi miste om!

7 timmar på väg åt helveteOm man hade hängt med från början, det vill säga. Men jag hänger aningen ofrivilligt med sista timmen, vill få en inblick i den norska nationalismen.

Jag blir alldeles förstummad. Det varvas tysta bilder från lokförarposition med i huvudsak norskproducerad musik som kontrast. Omotiverade panoreringar mot tjocka skogsstråk och picture-in-picture-inslag från intervjuer som gjorts med passagerare tidigare år. Dåligt ljud och tonårsflickeskratt i höga toner skär illa genom rummet. Och när tåget står stilla på plattformen, är bilden lika stilla.

Det underligaste stoppet är det näst sista, vid Nasjonalteateret i Oslo. Tåget stannar och blir stående dryga fem minuter.

Til lokomotivføraren som er Deep Purple-fan,

visas överst i rutan och Speed King med Deep Purple drar igång och tonas ut efter en halvminut, därefter tystnad resten av stopptiden.

Lokal-tv är Oscarsklass jämfört med detta.

Den dova tystnaden och den kolsvarta bilden när de åker igenom sista tunneln är befriande. Påminner om hur folk beskriver döden.

Jag kan se för mig hur konduktören som intervjuades efter ankomst Oslo, och lovade att se hela programmet, har varit löjligt engagerad under dagen. Tvingat barnen till att sitta ned och se. Se här vad pappa jobbar med! Och frugan suckar, men är ändå lite tacksam. Det är trots allt inte ofta han tar med sig jobbet hem. Men DVDn som mannen spelat in hela sändningen på, den svär hon för sig själv att diskret slarva bort. Och barnen svär att flytta hemifrån vid första tillfälle.

Åh, Norge, en så värdelös söndag detta varit.

/haddock