Posts Tagged ‘satir’

Medan vi sover

2012-05-11 10:08 by johabbed

Den här bloggen vill inte dö, den vill bara inte leva.

Medan den fortsätter ligga i koma i samma sovsal som tidigare slumrade boyahed-projekt, så kan ni med fördel få er boyahed-fix på annat håll.

 

 

Håll 1:

Ena halvan av redaktionen, alltså undertecknad aka johabbed, finns på twitter. Där skriver jag plumpa skämt om kändisar som nyss har dött samt pimpar min ståupp. Sånt får man fan inte missa, så bara klicka er in här nedanför och tryck på  ”följ”.

@johabbed ]

 

 

Håll 2:

Samma halva av redaktionen, alltså undertecknad aka johabbed, har under sitt civila namn Johannes Finnlaugsson varit med ett par gånger i P3:s satirprogram Tankesmedjan. Där har jag pratat om porrkungen Berth Milton och hans imponerande förmåga till ödmjukt skryt [ lyssna här ]. Dessutom har jag spekulerat i om H&M:s kampanj bidrar till epidemin tanorexia [ lyssna här ].

Jag kommer vara med lite då och då under de närmsta veckorna också, så håll öronen öppna. Programmet sänds måndag till torsdag klockan 16.10-17.00. Om ni missar det så finns det även i vanlig samt podd-form på programmets hemsida. Lyssna på det, folk är roliga.

Var redaktionens andra halva, alltså haddock, håller hus är lite mer oklart. Han är typ ute och rumlar i den verkliga världen, den där som inte låter sig länkas. Men han lever och frodas, så vitt jag vet.

/johabbed

Stephen Colbert om Oslo-dåden

2011-07-27 11:12 by johabbed


/johabbed

Satir

2010-08-11 13:42 by johabbed

Vem har sagt att det inte går att göra en välfungerande och rolig satir över svensk politik? Svar: Alla som har lyssnat på Public Service i P1.

Men tidigare idag, när jag stegade mot min lokala närbutik för att inhandla frukost, såg jag något som visar att den politiska satiren lever och frodas ute på våra gator och torg. Genom några enkla pojk- respektive pennstreck hade valaffischer för Folkpartiet på ett klurigt vis förvandlats till valaffischer mot Folkpartiet.

 

jan björkhitler

 

Vi snackar alltså Jan Björklund med Hitlermustasch! Och så snackar vi…

 

marit hitlerson

 

Marit Paulsen med Hitlermustasch!

Nu vill jag inte vara den som övertolkar något som mycket väl kan anses vara lika delar modern konst som ett ideologiskt ställningstagande, men jag anar i verket en svag allusion till det nationalsocialistiska arbetarpartiet i Tyskland på 1930-talet och kanske främst till detta politiska partis förgrundsgestalt Adolf Hitler. En person som få svenska politiker av idag skulle liknas vid frivilligt.

Två av Folkpartiets populäraste politiker tvingas alltså avbildas på ett vis som undermedvetet för åskådarens tankevärld till ett förlegat politiskt system. Genom ett kreativt klotter sammanknippas Björklund och Paulsen med nazismen, vilken i sin tur sammanknippas med en svunnen tid av olyckliga beslut, humanitära olägenheter, och en politisk plattform som många analytiker av idag skulle kalla valstrategiskt ogångbar.

Det är på en och samma gång subtilt, sublimt, och subversivt. Mina damer och herrar. Det är satir.

Det enda jag kan beklaga är att man på Jan Björklund också valt att rita dit en löjlig glugg mellan tänderna. Visst, det är ett enkelt sätt att få någon att se dum ut, men samtidigt förtar det ju den ondska man vill förmedla genom allusionen till tidigare nämnda Adolf Hitler.

Det konstiga är att denna löjliga buskis-glugg förekommer på precis varenda Jan Björklund-affisch jag någonsin sett. Snacka om overkill.

Att just Marit Paulsen liknas vid Adolf Hitler kan månne också kritiseras. Inte bara för att det är taskigt att rita dit en mustasch på en kvinnas överläpp efter att en stab praktikanter lagt ner timmar av photoshoppande på att få bort den behåring som fanns där från början. Utan också för att det kan anses vara en alldeles för enkel jämförelse att göra.

Kvinnan ser nämligen precis ut som Bruno Ganz, den schweiziske skådespelaren som spelade just Adolf Hitler i den berömda filmen Der Untergang från 2004.

 

marituntergang

 

(Förutom då att mannen till höger ser något mindre bister ut.)

I rättvisans namn ska sägas att båda ovanstående bilder är tagna när Marit och Bruno är professionellt sminkade för att se så skräckinjagande och ondskefulla ut som möjligt. Låt oss titta på ett par bilder där deras anletsdrag framkommer på ett mer naturligt vis, och se att de även då är förvillande lika.

 

maritbruno

 

(Förutom då att mannen till höger har ett något tjockare hårsvall.)

Som sagt, det är nästan för enkelt. Men även de skarpaste satiriska hjärnorna får ibland ta genvägar, när resultatet blir så fantastiskt som det jag idag fick äran att beskåda på valaffischerna. Kudos, du anonyme aktivist/artist/altruist.

/johabbed

En parkomedi om att sätta gränser

2010-03-05 14:09 by johabbed

Kringlan Svensson och Nanna Johansson agerar paret Israel-Palestinasson i nedan klipp. Det är satir som satirar sig så mycket som en satir bara kan satira. Titta på det och känn hur du uppnått ditt rekommenderade årliga intag av, just det, satir.

Men dessutom så är det kul.

Mer av deras alster, exempelvis helylle-trevligt sällskapsspelande, återfinns så klart på Rikets Sal.

/johabbed

Iran so far away

2009-08-17 21:23 by johabbed

Den som försökte besöka denna blogg, Boyahed.com, eller svettforumet under eftermiddagen möttes av stor idioti. Så kanske är fallet även annars, men denna gång var idiotin pro-iransk och på dålig engelska.

Vi utsattes nämligen för en regelrätt HACK ATTACK! Detta är förstås extra farligt eftersom det rimmar.

Några hackare, eller l33t h4xx0rz som jag lärt mig att det heter (av nördar!), tänkte att de ville snylta på de gigantiska mängder besökare vi har. Detta för att få ut sitt budskap om att Barack Obama ska sluta lägga sig i Irans business och att Mahmoud Ahmadinejad visst vann valet på ett schysst vis och kan alla bara sluta retas och vara taskiga och buhu buhu. Ungefär.

 

Oh, Iran, you!

[Klicka för att se i full storlek.]

Vi hade gärna trott att detta skulle bero på vår bitande satir och världsomvälvande subversiva humoristiska angrepp mot den iranska regimen. Men eftersom vi inte skrivit ett dugg om det där eller nåt annat viktigt överhuvudtaget på väldigt länge är detta så klart inte fallet.

Såvida inte…

Vi skrev ju här på bloggen om det faktum att Barack Obama är cool, och publicerade bland annat klippet där han gjorde en fluga förnär under en tv-intervju. Och de iranska hackarna inleder sin text med att kalla USA:s president för “Stupid Fly Catcher Obama”. Hmmmmm…

Haddock, som kan det här med datamaskiner och internät och hajperspejs, menar att vi bara råkade hamna i skottlinjen och blev hackade eftersom vi ligger på webbhotellet Servage, som har kass säkerhet och vars olika sajter delade samma hackermeddelande under dagen.

Men det är en tråkig förklaring. Jag väljer nog att tro på att den iranska regeringen och deras Commodore 64-utrustade agenter är väldigt, väldigt rädda för Boyahed. De anade att vi när som helst kan fälla den nu sittande regimen.

Steg ett var vår positiva inställning till flugmördande amerikanska presidenter. Steg två hade kunnat vara ett hån av Ahmadinejad och, låt oss säga, hans raggarsträng. Bara där hade hans dagar varit räknade.

Som synes så överlevde vi igen. Haddock fick lägga ner nästan en hel halvtimme av sin värdefulla tid för att återställa allt till hur det såg ut innan attacken. Jobbigt.

Men det är lugnt, pro-Mahmoud-folket. Fortsätt läsa. Fortsätt räds.

/johabbed