Posts Tagged ‘Sleipner’

Ascoola asar, kapitel 1: Ratatosk

2010-01-20 14:51 by johabbed

Min favoritfigur i den nordiska mytologin heter Ratatosk. Han är en ekorre.

Den nordiska mytologin innehåller idel imponerande väsen. Jättar, drakar, gigantiska sjöormar, åskgudar, mäktiga ulvar och åttafotade hästar. Samt Ratatosk. En ekorre.

Att Odens häst Sleipner beskrivs som åttafotad, förresten, är än mer imponerande när man betänker att vanliga hästar inte ens har fyra fötter. De har hovar.

Men nu handlar det alltså om Piff & Puffs nordiska förfader Ratatosk. En ekorre.

 

 

Ratatosk tillbringar hela dagarna med att kuta upp och ner på asken Yggdrasil. Högst upp snackar han med örnjätten Hräsvelg, som skapar världens alla vindar genom att flaxa med sina vingar, och längst ner snackar han med draken Nidhögg, som ligger och gnager på askens rötter. Dessa två ogillar varandra kraftigt, och Ratatosk har som enda livsuppgift att förmedla förolämpningarna mellan dem.

Jag kallar honom Ratatosk, the Insult Comic Squirrel.

Man kan säga så här: Om Hräsvelg och Nidhögg är Tupac och Biggie, så är Ratatosk radiokanalen som sänder deras disslåtar. That’s why I fucked your bitch, you fat motherfucker. Som Hräsvelg sa till Nidhögg i sin klassiska låt “Hit ‘Em Up”.

Man kan också se det som att Ratatosk är ett skilsmässobarn som slits mellan sina förbittrade föräldrar som använder den stackars ungen som kanal för sitt hat. “Mamma sa att du bara ligger hemma och gnagar på dina rötter som värsta kat-missbrukaren”, gnyr lille Ratatosk. “Jaså? Fråga henne om det är en hök vid namn Väderfölne som sitter mellan hennes ögon, eller om hon bara glömt plocka ögonbrynen!”

Eller så är Ratatosk inte alls så oskyldig som han ger sken av. Kanske var Hräsvelg och Nidhögg en gång polare, men Ratatosk var uttråkad en dag och började hitta på saker som de sagt om varandra, likt det klassiska inslaget “Hetsjakten” i Pippirull.

Kanske är han inget mer än en simpel agitator och uppviglare. I fackspråk: En jävla fitta.

Forskare i nordisk mytologi runt om i världen tvistar ännu. Är Ratatosk ett mjäkigt skilsmässobarn, eller en ondskefull liten skvallerkärring? En sak är de i alla fall överens om.

Han är en ekorre.

/johabbed