Posts Tagged ‘stand up comedy’

STOCKHOLM HARDCORE STAND UP EXTRAVAGANZA!!!

2010-12-21 11:30 by johabbed

Grotesco leker “spot the komikerarketyp”.

 

 

Bra grejor.

/johabbed

International incident

2010-03-07 23:25 by johabbed

Idag testade jag för första gången på att ståuppa på engelska. Närmare bestämt på klubben WiseCrackers, ännu lite närmare bestämt på det irländska ölhaket Fagan’s i Malmö.

Den internationella ligan bestod, förutom undertecknad halvisländska svensk, av en australiensare (Louis Zezeran), en amerikan (Phil Schwarzmann), och tre danskar (Camilla Henningsen, Niels Forsberg, och Simon Astrup). Samt klubbägarna Martin Lettevall och Joe Eagan, svensk respektive kanadick.

Jag märkte inför detta gigg att en förvånande mängd av mitt svenska material är just svenskt. Ibland för att poängerna hänger på fraseringar eller ordval som bara funkar på svenska, och ibland för att jag refererar till föga internationella saker som Rädda Joppe eller Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Jag lyckades i alla fall skrapa ihop sju minuter skämt som jag trodde skulle funka på engelska, och skrev nåt nytt som inte lär funka på svenska — om en rättstvist mellan homosexuella och leprechauns över rättigheterna till regnbågen. Vissa grejer funkade sämre än de brukar på svenska, vilket till viss del kan bero på att leveransen inte satt som den skulle. Men på det stora hela tyckte jag att det funkade fint.

Med andra ord: Fedtness. Detta ska göras om.

/johabbed

Johannes Finnlaugsson – presentation

2023-03-29 11:09 by johabbed

 

Hejsan. Du har kommit till en sida som berättar lite om vem jag, Johannes Finnlaugsson, är. Håll till godo.

ALLMÄN INFORMATION

Namn: Johannes Finnlaugsson.

Född: År 1981 i Lund, där jag också växte upp. Bor nu i Malmö.

Har även bott i: Riyadh i Saudiarabien, världens varmaste stad. Falun i Dalarna, världens kallaste stad.

Har studerat: Engelska, medie- och kommunikationsvetenskap, journalistik.

Har jobbat som: Journalist.

Sysslar med: Ståuppkomik och manusförfattande, främst inom kategorin humor.

STÅUPP

Ståupp-stil: Välformulerade skämt på suspekta ämnen.

Har ståuppat: Typ 200 gånger på olika klubbar runtom i Sverige. Exempelvis på Oslipat, Mack, Norra Brunn, The Tivoli,  Wisecrackers, Dockan, PrickPrick och allt vad ställen nu heter. Dessutom har jag uppträtt på open mics i New York och på evenemang som Malmö Comedy Festival, Lunds Humorfestival, och Aarhus Comedy Festival.

Har vunnit: En pokal för bästa oneliner. Och två pokaler till året därefter, för bästa oneliner samt som publikens favorit under samma tävling.

Influenser: Mitch Hedberg. Zach Galifianakis. Sarah Silverman. Louis CK. Demetri Martin. Ricky Gervais. Väldigt många fler.

Skämtar om: Barbapappa. Norrmän som skjuter folk i Afrika. Gnuggisar. Undangömda flyktingar. Flipper. Att vara barnsoldat i Sudan. Rädda Joppe – död eller levande. HIV-mannen. Sällskapsspel för dyslektiker.

Skämtar inte om: Skillnader mellan män och kvinnor. Hur knäppa olika dialekter låter. Skillnader mellan Stockholmare och lantisar. Hur knäppa olika brytningar låter. Skillnader mellan hundar och katter.

Övrigt: Ståuppar även på engelska, om tillfället kräver.

HUMORFÖRFATTANDE

Heltidsjobb:

* Robins, talkshow i SVT med världens sjunde mest kända Åkarpsbo som programledare. Jag har i fem säsonger hittat på nyhetsskämt, skrivit sketcher, satt ihop manus, kommit på gästlekar, letat knäppa klipp med Micke Leijnegard, och gjort annat smått och gott. [ Här. Är. Några. Exempel. På. Olika. Sketcher. ] Våren 2008, hösten 2008, hösten 2009, hösten 2010, hösten 2011, samt våren 2012.

* Grillad, utskällt underhållningsprogram i SVT. Jag skrev förolämpningshumor om komiker och svenska kändisar. Ett väldigt roligt jobb som också blev ett ganska roligt program efter några avsnitt, även om inget vet om det. Våren 2009.

Mindre jobb:

Tankesmedjan, satiriskt radioprogram i P3 där jag agerat återkommande inhoppare under försommaren 2012, och tänkt högt om saker som porrkungen Berth Milton och H&M:s bidrag till folksjukdomen tanorexia. Maj 2012.

* Betnér Direkt, direktsänd humor- och debattshow med Magnus Betnér. Jag skrev till avsnitt 3, och avsnitt 7, och producerade skämt till öppningsmonologen och inslaget “Betnérs bud”. Våren 2012.

Idrottsgalan 2012, gala med prisutdelning och allmänt hyllande av svenska idrottare under 2011. Lite random skämt om sporthändelser och närvarande idrottsmän. Januari 2012.

* Humorhimlen Lab, radioprogram i P3 där jag under namnet Sanningskommissionen dels gjorde mitt bästa för att lösa Palmemordet [ lyssna ] och dels gick till botten med kändisar som tar kokain [ lyssna - 25:30 in i klippet ]. Våren 2011.

* Idrottsgalan 2011, gala med prisutdelning och allmänt hyllande av svenska idrottare under 2010. Det blev lite skämt om de närvarande sport-ikonerna, en Zlatan-sketch [ titta ], och dylikt. Januari 2011.

* Roast på Berns, förolämpningshumor i Kanal 5. Jag skrev skämt om Henrik Dorsin i synnerhet och resten av panelen i allmänhet till avsnittet med, just det, Henrik Dorsin. Våren 2010.

* Året som gick, radioprogram och årskrönika över 2009 av och med Kalle Lind. Jag pratade bland annat om två norrmän som sköt en snubbe i Kongo, kannibalistiska grisar, och wrestlaren Hulk Hogans kärleksliv. Vintern 2009.

* Godafton Sverige, nyhetsparodi i TV3 med bland andra Henrik Hjelt, Micke Tornving och Hey Baberiba-folk. Jag satt på min studentkammare på annan ort och mejlade in några skämt i veckan. Hösten 2003 och våren 2004.

KONTAKT

Vill du att jag ska ståuppa inför en samling människor, eller kanske skriva något roligt om ett särskilt ämne? Kontakta mig då antingen via johannes.finnlaugsson@gmail.com eller på telefonnummer 0721 61 00 65.