Posts Tagged ‘ståuppkomiker’

Folkdräkt – it’s the new black!

2011-06-07 23:01 by johabbed

Igår var det Sveriges nationaldag. Idag är det en helt vanlig tisdag. Vilket betyder att det återigen är högst ohippt att ha på sig folkdräkt.

Förutom för två grupper. Den ena är Sverigedemokrater. Den andra är mörkhyade kändisar.

Den senaste tiden har nämligen folkdräktshandlare sett ett enormt uppsving i försäljningsstatistiken enbart tack vare denna väldigt specifika konsumentgrupp. Är du en mörkhyad svensk kändis, så är oddsen låga för att du de senaste två åren klätt på dig en folkdräkt och ställt dig framför en professionell kameraman för att föreviga detta klädval för omvärlden.

Låt oss titta på några exempel.

 

Rapparen Jason Diakité, också känd som Timbuktu, var tidigt ute i rollen Mörkhyad Kändis i FolkdräktTM. Ett nytt mode var fött.

Den trendkänslige lille hiphopparen bar upp utstyrseln i videon till låten “Tack för kaffet”. Rockartisten Dregen deltog också i videon, även han iklädd folkdräkt. Men få brydde sig. För att han är vit.

 

Komikern Marika Carlsson valde utstyrseln på affischen till soloshowen En negers uppväxt, en självbiografisk föreställning ”om kulturkrockar utan krockkuddar”. Men med en Mörkhyad Kändis i FolkdräktTM.

Namnet på showen upprörde för övrigt intresseorganisationen Afrosvenskarnas riksförbund, riksförbundet för svenskar med afro. Förmodligen var dom avundsjuka på att Marika har en större afro än dem.

 

Ståupparen och radioprataren Kodjo Akolor fick hösten 2010 inte bara jobbet som sidekick i SVT:s Dansbandskampen, utan också kostymeringen Mörkhyad Kändis i FolkdräktTM.

SVT:s pr-människor var förmodligen synnerligen nöjda med denna gränssprängande casting och fullständigt unika look.

 

Rapparen Adam Tensta fotograferas under våren 2011 för magasinet Gaffa, och får därmed äran att också han tillhöra den allt mindre exklusiva skaran Mörkhyad Kändis i FolkdräktTM.

Han uttrycker vid fototillfället exakt så mycket entusiasm som tidningens nytänkande klädval förtjänar.

Det finns förstås också avarter. Klädval som närmar sig trendkänsligheten av MKIFDTM, men inte riktigt når ända fram. Mycket till följd av bristande pigment. Av en slump kommer följande två exempel från ståuppvärlden.

Soran IsmailKurdisk kändis i Gåsapåg-dräktTM.

 

Johan GlansAlbino-kändis i FolkdräktTM.

Huruvida denna trend kommer hålla i sig över sommaren är svårt att sia om. Kanske kommer den att ersättas av någon annat avant garde-kombination av etnicitet och klädesplagg. Kommer vi i framtiden få stifta bekantskap med till exempel Exjugoslav i Batikklänning? Eller varför inte Finlandssvensk i Burka?

Ingen vet. Men våra trendspanare kommer fortsätta hålla ögonen öppna.

/johabbed

Dödspolaren Lasse Eriksson

2011-03-04 14:08 by johabbed

 

 

 

Komikern Lasse Eriksson (till vänster på ovan plansch) är död. Han segnade ner under avtackningen efter en föreställning i Uppsala, och avled strax därefter. Ridå ner, så att säga.

Nu återstår det att se om Lasses fans kommer att acceptera hans bortgång, eller hålla fast vid tron att han fejkat den som ett sista skämt mot allmänheten. Jag har alltid sagt att Lasse Eriksson var Sveriges Andy Kaufman.

Lasse sörjs förstås av mängder av människor. Olika kändisar som jobbat med honom får uttala sig om sin forne kollega i olika tidningar. Andra celebriteter får nöja sig med att dela med sig av sin sorg på twitter. Som exempelvis Sture Bergwall.

 

Ja, Sture Bergwall. Mannen som tidigare var känd som Thomas Quick, och enligt egna erkännanden var Sveriges värste seriemördare. Sedan tog han tillbaka allting och återtog sitt barndomsnamn Sture Bergwall. Nu har han twitter.

Tider förändras, helt enkelt. För bara några år sedan hade han varit mindre benägen att tycka Lasses död var något tråkigt, tråkigt. Och mer benägen att ta på sig ansvaret för den.

Lasse Eriksson fanns inte med på någons lista i tävlingen DÖDSPOLARE 2011, och ingen hade heller (till skillnad från förra året) valt ståuppkomiker som dödspolargäng. Inga nya poäng, därmed, och ställning är fortfarande

OFFICIELL RANKING, DÖDSPOLARE 2011

1: johabbed, 64 poäng.

2: Jason, 10 poäng.
2: Perra, 10 poäng.

Sist: Alla andra, 0 poäng.

 

Men mycket kommer hända under året. Skriv din lista redan idag, för som kändisars död påminner oss så kan imorgon vara för sent.

/johabbed

Johannes Finnlaugsson – presentation

2023-03-29 12:21 by johabbed

 

Hejsan. Du har kommit till en sida som berättar lite om vem jag, Johannes Finnlaugsson, är. Håll till godo.

ALLMÄN INFORMATION

Namn: Johannes Finnlaugsson.

Född: År 1981 i Lund, där jag också växte upp. Bor nu i Malmö.

Har även bott i: Riyadh i Saudiarabien, världens varmaste stad. Falun i Dalarna, världens kallaste stad.

Har studerat: Engelska, medie- och kommunikationsvetenskap, journalistik.

Har jobbat som: Journalist.

Sysslar med: Ståuppkomik och manusförfattande, främst inom kategorin humor.

STÅUPP

Ståupp-stil: Välformulerade skämt på suspekta ämnen.

Har ståuppat: Typ 200 gånger på olika klubbar runtom i Sverige. Exempelvis på Oslipat, Mack, Norra Brunn, The Tivoli,  Wisecrackers, Dockan, PrickPrick och allt vad ställen nu heter. Dessutom har jag uppträtt på open mics i New York och på evenemang som Malmö Comedy Festival, Lunds Humorfestival, och Aarhus Comedy Festival.

Har vunnit: En pokal för bästa oneliner. Och två pokaler till året därefter, för bästa oneliner samt som publikens favorit under samma tävling.

Influenser: Mitch Hedberg. Zach Galifianakis. Sarah Silverman. Louis CK. Demetri Martin. Ricky Gervais. Väldigt många fler.

Skämtar om: Barbapappa. Norrmän som skjuter folk i Afrika. Gnuggisar. Undangömda flyktingar. Flipper. Att vara barnsoldat i Sudan. Rädda Joppe – död eller levande. HIV-mannen. Sällskapsspel för dyslektiker.

Skämtar inte om: Skillnader mellan män och kvinnor. Hur knäppa olika dialekter låter. Skillnader mellan Stockholmare och lantisar. Hur knäppa olika brytningar låter. Skillnader mellan hundar och katter.

Övrigt: Ståuppar även på engelska, om tillfället kräver.

HUMORFÖRFATTANDE

Heltidsjobb:

* Robins, talkshow i SVT med världens sjunde mest kända Åkarpsbo som programledare. Jag har i fem säsonger hittat på nyhetsskämt, skrivit sketcher, satt ihop manus, kommit på gästlekar, letat knäppa klipp med Micke Leijnegard, och gjort annat smått och gott. [ Här. Är. Några. Exempel. På. Olika. Sketcher. ] Våren 2008, hösten 2008, hösten 2009, hösten 2010, hösten 2011, samt våren 2012.

* Grillad, utskällt underhållningsprogram i SVT. Jag skrev förolämpningshumor om komiker och svenska kändisar. Ett väldigt roligt jobb som också blev ett ganska roligt program efter några avsnitt, även om inget vet om det. Våren 2009.

Mindre jobb:

Tankesmedjan, satiriskt radioprogram i P3 där jag agerat återkommande inhoppare under försommaren 2012, och tänkt högt om saker som porrkungen Berth Milton och H&M:s bidrag till folksjukdomen tanorexia. Maj 2012.

* Betnér Direkt, direktsänd humor- och debattshow med Magnus Betnér. Jag skrev till avsnitt 3, och avsnitt 7, och producerade skämt till öppningsmonologen och inslaget “Betnérs bud”. Våren 2012.

Idrottsgalan 2012, gala med prisutdelning och allmänt hyllande av svenska idrottare under 2011. Lite random skämt om sporthändelser och närvarande idrottsmän. Januari 2012.

* Humorhimlen Lab, radioprogram i P3 där jag under namnet Sanningskommissionen dels gjorde mitt bästa för att lösa Palmemordet [ lyssna ] och dels gick till botten med kändisar som tar kokain [ lyssna - 25:30 in i klippet ]. Våren 2011.

* Idrottsgalan 2011, gala med prisutdelning och allmänt hyllande av svenska idrottare under 2010. Det blev lite skämt om de närvarande sport-ikonerna, en Zlatan-sketch [ titta ], och dylikt. Januari 2011.

* Roast på Berns, förolämpningshumor i Kanal 5. Jag skrev skämt om Henrik Dorsin i synnerhet och resten av panelen i allmänhet till avsnittet med, just det, Henrik Dorsin. Våren 2010.

* Året som gick, radioprogram och årskrönika över 2009 av och med Kalle Lind. Jag pratade bland annat om två norrmän som sköt en snubbe i Kongo, kannibalistiska grisar, och wrestlaren Hulk Hogans kärleksliv. Vintern 2009.

* Godafton Sverige, nyhetsparodi i TV3 med bland andra Henrik Hjelt, Micke Tornving och Hey Baberiba-folk. Jag satt på min studentkammare på annan ort och mejlade in några skämt i veckan. Hösten 2003 och våren 2004.

KONTAKT

Vill du att jag ska ståuppa inför en samling människor, eller kanske skriva något roligt om ett särskilt ämne? Kontakta mig då antingen via johannes.finnlaugsson@gmail.com eller på telefonnummer 0721 61 00 65.