Posts Tagged ‘Tupac’

Den irske hygge

2010-04-02 12:30 by johabbed

 

 

Mitt första gigg på utländsk mark, tillika mitt tredje engelskspråkiga gigg någonsin, gick av stapeln i Köpenhamn igår. Återigen var det i WiseCrackers regi, denna gång på den irländska pubben The Dubliner, centralt belägen vid Amagertorv på Strøget. 

Ja, vi var alltså på en irländsk pub i Danmark. En kombination som får nykteriströrelser världen över att darra i skräck.

Riktigt bra kväll. Cirka 150 betalande och skrattande i publiken, ett fullsmockat rum, och idel komiker som levererade. Det enda negativa var väl att det var väldigt varmt och lite segt mot slutet, men det kommer till en följd av det stora publiktrycket.

Martin Lettevall höll ihop kvällen som konferencier, och den fucking lineup of comedians (som danskarna säger) bestod förutom undertecknad av australiensaren Jason Nichols, amerikanen Scott “Hog” Wild, kanadicken Joe Eagan, svenskarna Marcus Johansson, Nils Lind, och Evelyn Mok, samt danskarna Sanne Søndergaard och Brian Mørk.

Själv var jag ganska rolig. Några grejer hade kunnat levereras bättre, men på det stora hela får jag vara nöjd.

Sedan bar det av till Malmö för att möta upp med folk som ståuppat på På Besök. Vi missade ståuppen, men kom lagom till att det började spelas musik. En frisk blandning av Peps Persson och Tupac, från en spellista jag gissar heter “låtar att dricka Red Stripe till”.

Det var som om dom hade snott min iTunes och satt på random.

/johabbed

Ascoola asar, kapitel 1: Ratatosk

2010-01-20 14:51 by johabbed

Min favoritfigur i den nordiska mytologin heter Ratatosk. Han är en ekorre.

Den nordiska mytologin innehåller idel imponerande väsen. Jättar, drakar, gigantiska sjöormar, åskgudar, mäktiga ulvar och åttafotade hästar. Samt Ratatosk. En ekorre.

Att Odens häst Sleipner beskrivs som åttafotad, förresten, är än mer imponerande när man betänker att vanliga hästar inte ens har fyra fötter. De har hovar.

Men nu handlar det alltså om Piff & Puffs nordiska förfader Ratatosk. En ekorre.

 

 

Ratatosk tillbringar hela dagarna med att kuta upp och ner på asken Yggdrasil. Högst upp snackar han med örnjätten Hräsvelg, som skapar världens alla vindar genom att flaxa med sina vingar, och längst ner snackar han med draken Nidhögg, som ligger och gnager på askens rötter. Dessa två ogillar varandra kraftigt, och Ratatosk har som enda livsuppgift att förmedla förolämpningarna mellan dem.

Jag kallar honom Ratatosk, the Insult Comic Squirrel.

Man kan säga så här: Om Hräsvelg och Nidhögg är Tupac och Biggie, så är Ratatosk radiokanalen som sänder deras disslåtar. That’s why I fucked your bitch, you fat motherfucker. Som Hräsvelg sa till Nidhögg i sin klassiska låt “Hit ‘Em Up”.

Man kan också se det som att Ratatosk är ett skilsmässobarn som slits mellan sina förbittrade föräldrar som använder den stackars ungen som kanal för sitt hat. “Mamma sa att du bara ligger hemma och gnagar på dina rötter som värsta kat-missbrukaren”, gnyr lille Ratatosk. “Jaså? Fråga henne om det är en hök vid namn Väderfölne som sitter mellan hennes ögon, eller om hon bara glömt plocka ögonbrynen!”

Eller så är Ratatosk inte alls så oskyldig som han ger sken av. Kanske var Hräsvelg och Nidhögg en gång polare, men Ratatosk var uttråkad en dag och började hitta på saker som de sagt om varandra, likt det klassiska inslaget “Hetsjakten” i Pippirull.

Kanske är han inget mer än en simpel agitator och uppviglare. I fackspråk: En jävla fitta.

Forskare i nordisk mytologi runt om i världen tvistar ännu. Är Ratatosk ett mjäkigt skilsmässobarn, eller en ondskefull liten skvallerkärring? En sak är de i alla fall överens om.

Han är en ekorre.

/johabbed