Posts Tagged ‘världens äldsta’

Dödspolaren Usama bin Laden

2011-05-02 08:46 by johabbed

 

Det känns bara fel. Att en sådan högprofil-död som Usama bin Laden inte ska generera några som helst poäng i vår tävling DÖDSPOLARE 2011.

Men så är det tyvärr. Trots att denne herre med skröplig hälsa i åratal varit världens mest jagade man, så vågade ingen tävlande i årets upplaga tro på att han skulle kola vippen.  På tidigare års listor fanns han med lite här och där. Men inte 2011.

Men jag känner att vid ett sånt här tillfälle, så måste jag ändå dela ut poäng. Det blir till de deltagare som hade dödspolarkategorin “världsrekordhållare, ej sport”. Detta har förvisso ingenting med Usama att göra, utan beror enbart på att jag inte uppdaterat ställningen sedan världens äldste man gick och dog för några veckor sedan.

Tio poäng vardera till Jason och johabbed, med andra ord. Ställningen är därmed som följer:

OFFICIELL RANKING, DÖDSPOLARE 2011

1: johabbed, 74 poäng.

2. Godslayer, 45 poäng.

3: Sill, 25 poäng.

4: Marcus, 24 poäng. 

5: Jason, 20 poäng.

6: Perra, 10 poäng.

Sist: Alla andra, 0 poäng.

 

Men vad kan man egentligen säga om Usama bin Ladens död? Jag väljer att sammanfatta det såhär:

Goda nyheter för USA. Dåliga nyheter för VHS-branschen.

/johabbed

Dödspolaren Eunice Sanborn

2011-02-01 23:10 by johabbed

Så har det hänt igen. Världens äldsta människa har dött. Jag citerar Seth Meyers i nån gammal Weekend Update:


Man, it’s like that title is cursed or something.

 

Indeed.

I alla fall. Eunice Sanborn, som höll titeln världens äldsta kvinna, har alltså avlidit. The good die young.

Detta leder till de allra första poängen i DÖDSPOLARE 2011. De tävlande som hade dödspolargänget “världsrekordhållare, ej sport” kammar hem 10 poäng vardera. Dessa tävlande är johabbed och Jason.

Därmed har vi årets första ranking.


OFFICIELL RANKING, DÖDSPOLARE 2011

1: Jason, 10 poäng.
1: johabbed, 10 poäng.

Sist: Alla andra, 0 poäng.

 

Det finns förstås fortfarande möjlighet att fylla i sin alldeles egna dödspolarlista och vara med i tävlingen. Varje dag ni väntar kan vara en dag då Lilian lämnar oss och värdefulla poäng går till spillo.

/johabbed

Vill du dö, ditt svin?

2009-08-27 02:29 by haddock

Jaha. Så har det hänt igen.

Två dödsnotiser samma dygn?! Jo, men hur konstigt är det – egentligen? Vi har ju tidigare konstaterat att världens äldsta dör hela tiden.  Igår dog en av världens äldsta Kennedy och nu har världens äldsta dött igen – världens äldsta levande svenska. Död.

Precis. Skriv det på ett sätt som inte är motsägelsefullt, om du kan.

Frågan är om vi skall betrakta det som en pandemi. Det har skrivits mer konkret om de döende eller döda världens äldsta sista månaderna, än det gjorts konkret om döende i svininfluensan.

Båda fenomenen har resulterat i ett tveeggat svärd som dagligen svingas mot Smittskyddsinstitutet. Ena dagen träffar svärdet med den svinigt infekterade sidan ackompanjerat av pöbelns försiktigt hostande vrål: “Uhh, sluta skrämmas. Överdriv inte. Men vaccinera mina ungar!”.

Andra dagen, andra sidan av svärdet. Den lite rostiga sidan, som inte är så skarp längre. Största fansen; ålderdomshemmens boende, skriker i kör: “Ge oss influensan, era svin!”

Ingen vill ta konsekvensen av de två extremernas hotbild.

Du har två val i moderna 2009. Antingen dör du i svininfluensan, eller så blir du världens äldsta. Och dör.

/haddock

Världens äldsta dör hela tiden

2009-07-20 22:22 by haddock

En epedemi lägger sig som ett tungt täcke över vår planet; Världens äldsta liv släcks lika fort som de hundratals ljusen på sista födelsedagstårtan.

Jag har noterat ett gäng Världens Äldsta som sista halvåret räknat ett får för mycket vid sängdags – och kan inte undgå att tycka det skett väl frekvent.

I början av året konstaterade Maria de Jesus att namnet hon bar inte gav evigt liv (Jesus de Maria torde ge bättre odds), som världens äldsta dog hon 115 år gammal.

Fem månader senare tyckte Kazakstan att Borat gjort sitt som frontfigur för landet och visade upp etthundratretto fucking år gamla Sakhan Dosova, som valde slapstick-betonade “halka i badkaret”-entrén till efterlivet.

Men, lika tvivelaktigt som Dosovas åldersestimat, är påståendet i slutet på artikeln från maj i år om att amerikanska Edna Parker då var världens äldsta levande. Människor som varit döda i ett halvår ses tämligen sällan som levande.

I början på juni paraderade Sydafrika som stolta innehavare av världens färskaste 134(!)-åringslik, då gammelfarmor Moloko Temo klickade sina sista suckar. Hon var 521 år gammal när Mandela föddes.

En wild card i gamlingarnas dödslekar blev spanska Carmen Bousada. För två år sedan stod hon högt på podiet som världens äldsta nyblivna mor, och för bara dagar sedan lämnade hon sina tvillingpojkar till vargarna efter hon avlidit i cancer, 69 år gammal .

Tomoji Tanabe, världens äldsta man, karatesparkade sig själv i huvudet och dog vid 113 års ålder i mitten på juni, varpå badass war hero Henry Allingham övertog titeln. Nyckeln till framgång i livsracet var, enligt Mr. Awesome, ”cigarettes, whisky and wild, wild women”. Den nyckeln slarvade han – som gamlingar lätt gör – bort, varpå han tog sina cigaretter, sin whisky och sina vildkatter med sig i graven, 113 år cool.

Så där har vi det. Världens äldsta människor dör hela tiden. Och nya dyker upp som svampar på en hippiefest.

Men är det verkligen så ofta, så mycket gammal död?

Vi tar oss en titt på historiken:

Världens äldsta människor - dagar på tronen

Ovanstående diagram visar antal dagar världens äldsta män och kvinnor – och deras dagar som just världens äldsta. Innehåller data från Wikipedia som kommer från officiella mätningar som startade 1955.

Vi kan konstatera:

  • Det är stor spridning på hur länge den äldsta sitter på tronen, några stackare dominerar i åratal, medans andra vinnare lägger ner efter dagar
  • Trenden pekar nedåt – dagarna på tronen blir färre och färre
  • Snittet är 1 år och 108 dagar
  • Världens äldsta levande människa, Gertrude Baines, kommer att dö den 18:e mars, 2010 enligt snittet – men troligtvis tidigare på grund av trenden
  • Jag har uppenbart mindre liv än varje namn på ovanstående lista

Så, är det ovanligt mycket död bland världens äldsta?

Knappast. De är ju sjukt gamla, och liven hänger på trådar skörare än Michael Jacksons kropp. Men, tänk hur fascinerande det egentligen är med människor som har levt långt över hundra år, haft fötterna inne i tre sekel och är jämngamla med Nils Petter Sundgren.

Det är inte så konstigt att deras själars sista vingslag orsakar storm på andra sidan planeten.

/haddock