Posts Tagged ‘vinter’

Åh, du, din!

2011-02-08 23:43 by haddock

Under vintern bär var människa i Norden stark prägel av schizofreni – eller rättare sagt dissociativ identitetsstörning:

[...] ett tillstånd där en enskild individ uppvisar distinkta multipla personligheter [...], där varje alterego har olika mönster vad gäller uppfattningar och interaktion med sin omgivning.

Det är vårt förhållande till, och beteende under vintern som är dissociativt identitetsstört..eh.. whatever schizofrent – och det gäller var man och kvinna i vår avlånga och sladdriga Eurosnopp. Samt i landet till väst, där envar bär lusekofta till fest.

De ytliga samtalen om vädret runt watercoolern, statusuppdateringarna på Facebook, de dubbla underställen, de skakande händerna, din snoriga näsa. Alla är de tvetydiga, motsägelsefulla. Ena dagen upp, ena dagen ned.

Du klarar inte av att hålla en linje. Du är schizofren, och jag kan ge dig exempel på varför.

Du, eller ett av dina alteregon…

  • …skrattar varje år föraktfullt när andra länder råkar ut för snöstorm, fnyser och konstaterar att det där är väl ingenting, men förklarar gestikulerande så fort det snöat för alla hur dålig sikt och otäckt halt det var på vägen till jobbet.
  • …konstaterar varje år hur vackert det är med snötäckta trädgrenar i morgonsolen, men svär och bannar islket när en vindpust förflyttat trädgrenarnas snö till innanför kragen på jackan.
  • …älskar varje år hur det knakar sådär mysigt under fötterna när du går på snö, men hatar hela världen när du sekunden senare ligger raklång med samma snö i käften och blåmärken på höften.
  • …tycker varje år det är så underbart att vara ute i luften, men tycker det är så himla skönt att komma in igen.
  • …tror varje år att du kan göra ett bättre jobb med att hantera 11900 kilometer järnväg och 11400 växlar, än Trafikverket och SJ – som faktiskt vet om att det kommer snö varje år. Och faktiskt har vetat om det i “mer än hundra år”.
  • …frestas varje år lite mer än vad som kan betraktas som sunt av tanken på att sätta tungan på en lyktstolpe i minusgrader, trots vetskapen om konsekvenserna.
  • …skriver varje år flera fucking blogginlägg om hur dryg vintern är, men fortsätter bo kvar i länder med klimat från helvetet.

Bland annat.

Det kanske allra tydligaste tecknet på att du är schizo, är när sommarsolens första strålar når din blekfeta vinterskrud. Då du förtränger dina alteregon, glömmer vintern.

Då bitterhetens budbärare plötsligt förpassas till sinnets kryoniska frys och den sprudlande vårromantikern plockas ur sinnessjukhusets mörka vrår för att löpa galet amok i ett par månader. Den livsglada. Som du tror är ditt rätta jag.

Men det är inte du.

Det är bara ett av dina alteregon, din schizofrene jävel.

/haddock

Go to hell, sorgeprocess

2010-03-16 08:45 by haddock

Det har varit ett tufft klimat att leva i denna vintern. Kallt, sjuka mängder snö och den neverding joy som vintern medför, speciellt för kollektivtrafiken. Nu går det mot varmare tider och det känns onekligen inte fel. Det har varit jävligt mycker vinter den sista tiden, även med skandinaviska mått mätt. Men i år insåg jag vad jag varit med om.

En sorgeprocess. Och en kidnappning.

Förnekelse

1. Förnekelse

Jag vet att den kommer, men jag kan inte göra något åt det. Vintern knackar på. Eller nej, förresten, inte knackar på – sparkar in dörren, slår ner mig och håller mig gisslan i månader. Det måste vara en värdelös dröm, det här händer inte.

Ilska

2. Ilska

Vreden infinner sig snabbt, jag förbannar yttre omständigheter och mig själv likaså. Skuldlägger och hotar. Kidnapparen hånler, mer snö faller för att jävlas. Än mer inåtriktad ilska: Nästa år blir det till solen, för helvete.

Köpslagning

3. Köpslagning

Det är här jag tror att det ska lugna ner sig lite, temperaturen gå aningen upp. Ett hopp om att det bara var ett dråpligt missförstånd, att kidnapparen fått fel snubbe. Men snart kommer vindarna och bankar mig blodig. Fine, låt gå för -25, men inte vindarna också. Vad som helst men inte ansiktet-mot-ett-rivjärn-vindarna.

Depression

4. Depression

Den är tung, insikten att det faktiskt har hänt. En katalysator för tankarna att vintern aldrig tar slut, att detta är mitt öde. Ett ok över axlarna, en smärta i själen. Bakbunden, blodig, utmattad och apatisk inför vintervindens upprepade piskrapp. Evigheten alltid närvarande.

Acceptans

5. Acceptans

Så kommer dagen när den negativa apatin når över gränsen till positiv apati. När misshandeln blivit vardag, och jag börjar leta ljuspunkter. Slagen är välriktade och det var en fin sträckning på den raka högern som knäckte min käke. När balansen infinner sig, när kompromissen är nådd. Även om “kompromiss” här betyder “jag förlorar”.

Vintern är här och jag har ingenting längre att sätta emot.

Fyra månader tog det att acceptera vintern. Acceptansen infann sig när jag klev ut en morgon i -20 för ca två veckor sedan. Hade lågskor och mötte en decimeter nyproducerad snö, men hittade snabbt ett par skospår att följa. Av spårens storlek att döma bars skorna av en tjej i 7:e klass, men det var tillräckligt för att lindra. Och jag blev inte upprörd. Acceptans.

Två dagar därefter var det 15 grader varmare.

Så, vintern är en sorgeprocess och sorgeprocessen varar exakt hela vintern. Nästan på dagen. Väl över ges en kort permission från misshandeln, men snart sitter jag där igen; bakbunden och blodig med sönderrivna kinder och läppar torrare än Carl Bildts skratt. Varje år.

Det i sig är värt en egen sorgeprocess – för det har jag fan inte accepterat ännu.

/haddock

Fortsätt ljuga, gör det bara

2010-01-12 20:48 by haddock

Än en gång har mitt arbete tagit mig på resa över Norges mäktiga och spektakulära vidder. Det är i sanning en ynnest att få se detta land från ovan, från avstånd, njuta resultatet av istider, kontinentalförflyttningar och århundraden av vattenslipningar. Reflekterar över vilket enormt arbete och energi som krävts för att lyckas åstadkomma så massiva resultat. Landskapet är makalöst.

Här har det varit en duktig projektledare, det kan konstateras. Ett slutresultat så fjärran, så ofattbart, så orealistiskt, så osannolikt. Vid utdelning av projekten misstänker jag att Moder Natur gjorde Ansvarig för Vattenslipning mest besviken och bitter. Ett pissjobb. Tilldelat Pangeas Mr. Pink.

Men, på något sätt gick det. Jag ser det med egna ögon.

Relaterar, försöker uppbåda dessa urkrafter inför det massiva projekt som ligger på det fällbara bordet framför mig. Vik hädan, plast. Rågbrödsfralla, bli min.

Stavanger, Norges tredje största stad. Spatserar en tur i stan och gillar’t. Mysigt så in i helvete, “här skulle man vara på sommaren” tänker jag och försöker sälja staden till mig själv. Den måste ses på sommaren! Ett generiskt säljargument för vilken håla som helst, någonstans i Norden.

Summer v. Winter - Lånat från Steffe@Flickr

Det är som att säga: Det här vattnet smakar bättre när det inte är bajs i det.

Sommaren är så positivt laddad i våra permafrusna sinnen att vad som helst kan säljas med det argumentet. Denna källare, kanske mest känd som Elisabeth Fritzls bostad i 24 år, är FANTASTISK på sommaren. Minst tre barn varmt!

Men vi behöver det här argumentet, för vi är idioter hela bunten. Du och jag. Klagar och är bittra, som Ingvar Oldsberg utan eftermiddagssjuttis, i nio månader. Varje år. Över hur vidrigt allt är, kallt och jävligt. Grått och surt. Så kommer sommaren och vi konstaterar alla glatt hur det faktiskt finns ärliga säljare som inte ljuger, när den vitsvarta trafikskylten med Grännas siluett äntrar periferin.

Visst är säljarna ärliga, men det är ju vi som är problemet. Vi som lever nio månader av lögner. Det är ju så fint med alla färger på hösten. Gult? Brunt? Dassigt orange? Våren är ju så underbar när det börjar blomma och kärleken ligger i luften! Är det därför det kallas sommarromans?

Men det finns en gräns för detta ljugande. När det inte längre går att övertyga.

När jag i förra veckan gick de tolv minutrarna från tåget till jobbet var det något som kändes fel. Det gjorde ont i kroppen, det sved i ansiktet, bröstet var tungt, huvudet bultade. Kanske borde jag haft mössa. Kollegan som mötte mig i dörren iklädd standard norsk Nordpolsexpeditionsanorak, konstaterade mitt röda nylle och skrattade gott: Minus tjugenie.

Inte ens jag kan köpa att tjugonio grader kallt måste ses på sommaren.

/haddock